1224

Đăng ngày 12/14/2017 10:40:40 PM | Thể loại: ĐỀ HSG 12 | Chia sẽ bởi: Bình Đỗ Văn | Lần tải: 0 | Lần xem: 14 | Page: 1 | Kích thước: 0.04 M | Loại file: docx

 


SỞ GD&ĐT VĨNH PHÚC

TRƯỜNG THPT LIỄN SƠN

 

 

KỲ THI CHỌN HSG LỚP 12 - THPT NĂM HỌC 2017 - 2018

ĐỀ THI MÔN: TIẾNG ANH

(Thời gian làm bài 150 phút, không ̉ thời gian giao đề)

 

A. LISTENING: (15 points)

I. Listen to the conversation and then choose the correct answer among A, B, C, or D for each question:

II. Listen to the conversation and fill in each blank with ONE word:

B. PHONETICS: (5 points)

Choose the word that has a different stress pattern from the others in the group:

16. A. responsibility  B. originality   C. accommodation D. mischievousness

17.  A. appliance                 B. conscientious           C. independent            D. confidential

18.  A. psychology   B. environmental   C. impossible  D. photography

19.  A. stimulate  B. maximize   C. interrupt  D. register

20.      A. appointment B. punishment                  C. publicity                      D. efficient

C. GRAMMAR – VOCABULARY – LANGUAGE FUNCTIONS:

I. Choose the word, phrase or expression which best completes each sentence: (15 points)

21. Tom: “I thought your performance last Sunday was wonderful.”             Laura: “………………………..”

 A. Don’t tell a lie. I thought it was terrible. B. You must be kidding. It was not as good as I had expected.

 C. I completely agree with you. It was terrific.  D. No doubt!

22. Boy: “What is your greatest phobia?”       Girl: “………………………..”

A. I'm afraid not.    B. Worms, definitely!  

C. Probably people who smoke.   D. I haven't made up my mind.

23. Jenny: “Thank you very much for your donation, Mr. Robinson.”        Mr. Robinson: “………………………..”

 A. You can say that again.  B. I see.

 C. You are right.    D. Delighted I was able to help.

24. I don’t think you have been watering the plants near the gate. The soil is ………………………..

     A. as dry as rice  B. as dry as a tile  C. as dry as a bone  D. as dry as wood

25. Susan was sad because she wasn’t invited to any social events. She felt ………………………..

 A. left out  B. turned out  C. omitted out  D. gone out

26. Most psychologists believe that the basic structure of an individual’s personality is………………………..

A. well established extremely by the age of five   B. by the age of five it is extremely well established

C. by the age of five and well established extremely D. extremely well established by the age of five

27. In most ………. developed countries, up to 50% of ……..population enters higher education at some time in their lives.

 A. Ø / Ø  B. the / Ø  C. Ø / the  D. the / a

28. I wish you ………………….. me a new one instead of having it………………………..as you did.

A. would give / to repair    B. gave / to repair 

C. had given / to be repaired   D. had given / repaired

29. Henry was really a silly boy when we were at high school. I still remember………………………..very stupid questions.

          A. him asking              B. him to ask               C. asking him                  D. his being asked           

30. ………………………..the invention of the steam engine, most forms of transport were horse-drawn.

By Do Binh – Lien Son High School, Lap Thach, Vinh Phuc    www.violet.vn/quocbinh72


 A. With reference B. Akin   C. Prior to  D. In addition to

31. No sooner ………………………..to marry Jack ………………………..to have serious doubts.

 A. had Carol agreed / than she began  B. Carol has agreed / than she began

 C. had Carol agreed / than she begins  D. had Carol agreed / than she had begun

32. Having been served dinner, ……………………...

A. the problem was discussed by the members of the committee.

 B. the committee members discussed the problem.  C. it was discussed by the committee members the problem.

 D. a discussion of the problem was made by the members of the committee.

33. The marathon runner ……………………...for nearly one hour and a half when she ……………………...to the pavement.

 A. has been running / collapses   B. were running / collapsed

 C. had been running / collapsed   D. ran / had been collapsing

34. Son: “What is the process of ……………………..., Dad?”

      Father: “Well, it involves the heating of liquid such as milk in order to kill harmful bacteria.”

 A. industrialization B. pasteurization C. commercialization D. globalization

35. An artist ……………………...will do his best to express innocence and inexperience in the child’s face.

 A. portraying a child B. who portray a child C. he portrays a child D. portrayed a child

II. Give the correct form of the words in brackets: (10 points)

36. Deforestation and excessive farming have ……………………... the soil.

37. The damage caused by the terrible storm two days ago was……………………...  by the government. The real figures go up every minute.

38. Barack Obama is the first President of the United States with ……………….…... background.

39. From the hotel there is a……………………...view across the canyon.

40. The policeman examined the parcel ……………………... as he had no idea what it could be.

41. It was very ……………………...of you to notice that.

42. In his …………………….., Mike smashed all the breakable items in the kitchen.

43. Before enrolling on a course, you should first ensure that it has been ……………………... by an officially recognized body.

44. Mr. John, who teaches us Latin, usually stresses the need for regular ……………………...

45. The government has yet to make an official ……………………...on the issue.

(POOR)

(ESTIMATE)

 

(RACE)

(BREATH)

(SUSPECT)

(OBSERVE)

(FURIOUS)

(VALID)

 

(ATTEND)

(PRONOUNCE)

III. Choose the underlined word or phrase in each sentence that needs correcting (5 points):

46. Dictionaries frequently explain the origin of the defined word, state its part of speech and indication its correct use.

                                       A         B           C                                      D

47. The rings of Saturn are so distant to be seen from the Earth without a telescope. 

 A B              C                 D

48. Children subjected to violence, exploitation , abuse and neglect are in risk of death, poor physical and mental health, HIV/AIDS infection, and educa­tional problems.    A    B                                C                          D

49. It is important that cancer is diagnosed and treated as early as possible in order to assure a successful cure.

                                               A                                                    B                                      C                            D

50. A ten-thousand-dollars reward was offered for the capture of the escaped prisoner.

      A              B                                      C                                                 D

D. READING:

By Do Binh – Lien Son High School, Lap Thach, Vinh Phuc    www.violet.vn/quocbinh72


I. Read the following passage and decide which option A, B, C or D best fits each space: (10 points)

Everyone has got two personalities - the one that is shown to the world and the other that is (51)…………... and real. You don’t show your secret personality when you are (52)…………..., because you can control yourself. But when you are asleep, your feeling position (53)…………...the real you. In a normal (54)…………..., of course, people often change their position. The important position is the one you go to sleep in.

If you go to sleep on your back, you are a very (55)…………...person. You usually believe people and you accept new things or new ideas easily. You don’t like to make people sad, so you never express your (56) …………... feeling. You are quite shy.

If you sleep on your stomach, you are a rather secretive person. You (57)…………...a lot and you always easily become sad. You usually live for today not tomorrow. This means that you  (58)…………...having a good time.

If you sleep curled up, you are probably a very (59)…………...person. You have a low opinion of yourself. You are shy and don’t like meeting people. You (60)………….....to be on your own. You are easily hurt.

51.

A.

important

B.

serious

C.

secret

D.

particular

52.

A.

awake

B.

active

C.

happy

D.

honest

53.

A.

makes

B.

understand

C.

changes

D.

shows

54.

A.

room

B.

bed

C.

night

D.

body

55.

A.

independent

B.

open

C.

talkative

D.

generous

56.

A.

real

B.

lonely

C.

cheerful

D.

gentle

57.

A.

talk

B.

sleep

C.

relax

D.

worry

58.

A.

regret

B.

enjoy

C.

mind

D.

deny

59.

A.

strong

B.

healthy

C.

nervous

D.

careful

60.

A.

pretend

B.

oppose

C.

refuse

D.

prefer

II. There are 5 blanks in the passage below. From the words given in the box, choose the most suitable for each blank. There are THREE extra words that you do not need to use: (5 points)

A. legal

B. community

C. responsibility

D. give back

E. serve

F. long-term

G. organizations

H. rare

Volunteering has many intangible benefits. It can help you (61) ……………………...to society, break down barriers of misunderstanding or fear, explore personal issues and even have fun. It also has a meaningful, positive impact on your (62)…………………….... But did you know that it can have many benefits for you, too? You may have heard that volunteering helps you get into college, but keep in mind they are not just looking for a list of (63)……………………... and dates. Colleges want to see a complete picture of you and real examples of your commitment, dedication and interests.

 Volunteering brings together a variety of people. Both the recipients of your volunteer efforts and your co-workers can be rich sources of insight. For example, maybe you’ll learn about the (64)……………………...profession from a former lawyer you visit at a convalescent center. Colleges pay attention to your life inside and outside the classroom. Your extracurricular activities reveal a great deal about you, such as what your interests are, whether you can manage your priorities and maintain a (65)……………………... promise and how you’ve made an important contribution to something.

III. Read the passage and choose the correct answer: (10 points)

For many people who live in cities, parks are an important part of the landscape. They provide a place for people to relax and play sports, as well as a refuge from the often harsh environment of a city. What people often overlook is that parks also provide considerable environmental benefits.

By Do Binh – Lien Son High School, Lap Thach, Vinh Phuc    www.violet.vn/quocbinh72


One benefit of parks is that plants absorb carbon dioxide—a key pollutant—and emit oxygen, which humans need to breathe. According to one study, an acre of trees can absorb the same amount of carbon dioxide that a typical car emits in 11,000 miles of driving. Parks also make cities cooler. Scientists have long noted what is called the Urban Heat Island Effect: building materials such as metal, concrete, and asphalt absorb much more of the sun’s heat and release it much more quickly than organic surfaces like trees and grass. Because city landscapes contain so much of these building materials, cities are usually warmer than surrounding rural areas. Parks and other green spaces help to mitigate the Urban Heat Island Effect.

Unfortunately, many cities cannot easily create more parks because most land is already being used for buildings, roads, parking lots, and other essential parts of the urban environment. However, cities could benefit from many of the positive effects of parks by encouraging citizens to create another type of green space: rooftop gardens. While most people would not think of starting a garden on their roof, human beings have been planting gardens on rooftops for thousands of years. Some rooftop gardens are very complex and require complicated engineering, but others are simple container gardens that anyone can create with the investment of a few hundred dollars and a few hours of work.

Rooftop gardens provide many of the same benefits as other urban park and garden spaces, but without taking up the much-needed land. Like parks, rooftop gardens help to replace carbon dioxide in the air with nourishing oxygen. They also help to lessen the Urban Heat Island Effect, which can save people money. In the summer, rooftop gardens prevent buildings from absorbing heat from the sun, which can significantly reduce cooling bills. In the winter, gardens help hold in the heat that materials like brick and concrete radiate so quickly, leading to savings on heating bills. Rooftop vegetable and herb gardens can also provide fresh food for city dwellers, saving them money and making their diets healthier. Rooftop gardens are not only something everyone can enjoy, they are also a smart environmental investment.

66.  Based on its use in paragraph 2, it can be inferred that mitigate belongs to which of the following word groups?

A. exacerbate, aggravate, intensify   B. obliterate, destroy, annihilate

C. allay, alleviate, reduce    D. absorb, intake, consume

67. Using the information in paragraph 2 as a guide, it can be inferred that ..................................

A. cities with rooftop gardens are cooler than those without rooftop gardens

B. some plants are not suitable for growth in rooftop gardens

C. most people prefer parks to rooftop gardens  D. most people prefer life in the country over life in the city

68. According to the passage, the Urban Heat Island Effect is caused by the fact(s) that ..................................

a. cities are warmer than nearby rural areas     b. building materials absorb more of the sun’s heat than organic surfaces

c. building materials release the sun’s heat more quickly than organic surfaces

A. a. only   B. a. and b. only  C. b. and c. only  D. a., b., and c.

69. Based on the information in paragraph 3, which of the following best describes the main difference between parks and rooftop gardens?               A. Parks are expensive to create while rooftop gardens are not.

B. Parks are public while rooftop gardens are private.  C. Parks absorb heat while rooftop gardens do not.

D. Parks require much space while rooftop gardens do not.

70.  The author claims all of the following to be the benefits of rooftop gardens except ..................................

A. increased space for private relaxation  B. savings on heating and cooling costs

C. better food for city dwellers    D. improved air quality

By Do Binh – Lien Son High School, Lap Thach, Vinh Phuc    www.violet.vn/quocbinh72


71. According to the author, one advantage that rooftop gardens have over parks is that they ..................................

A. decrease the Urban Heat Island Effect  B. replenish the air with nourishing oxygen

C. do not require the use of valuable urban land  D. are less expensive than traditional park spaces

72. The author’s tone in the passage is best described as..................................

 A. descriptive  B. passionate  C. informative  D. argumentative

73. Which of the following pieces of information would, if true, most weaken the author's claim that rooftop gardens are good for the environment?               A. Parks have many benefits that rooftop gardens do not share.

B. More pollution is produced during rooftop garden construction than rooftop plants can remove from the air.

C. Extremely high winds atop tall city buildings can severely damage some plants.

D. The overall environmental benefits that result from driving less exceed those of planting a rooftop garden.

74. Which of the following best describes the organization of the passage?

A. A hypothesis is stated and then analyzed.   B. A proposal is evaluated and alternatives are explored.

C. A viewpoint is established and then defended.   D. A thesis is presented and then supported.

75. It can be inferred from the passage that the author would most likely endorse a program that ..................................

A. permitted the construction of buildings in city park land provided they have rooftop gardens

B. extended discounts on plants to customers who use them to create rooftop gardens

C. offered free admission to schools willing to take their students on field trips to the city park

D. promised vacation getaways to cooler destinations for those trapped in the city at the peak of summer

E. WRITING:

I. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it: (5 points)

76.  Its lack of irregular verbs makes Esperanto a unique language.

Unlike………………………………….........................................…………………………………………………………..

77. Mr. Smith knew little about the Internet, so he didn’t invest into any computer companies.

Had….........................................................................................................................................................................

78. The Board of Directors discussed the business in length, but came to no decision.

The Board of Directors had ......................................................................................................................................

79. When she got to the party, everyone was dancing and singing.

On..............................................................................................................................................................................

80. Barbara runs a successful company and she also manages to look after her five children.

Not only......................................................................................................................................................................

81. It is my opinion that you should spend more time practicing English.

If.................................................................................................................................................................................

82. Everyone was surprised that the famous actor had very little money when he died.

The famous actor.......................................................................................................................................................

83. Success in the academic field depends on your ability to amass qualifications.

The more....................................................................................................................................................................

84. “Get out of my house or I will shoot you”, the woman shouted at the strange man.

The woman threatened.............................................................................................................................................

By Do Binh – Lien Son High School, Lap Thach, Vinh Phuc    www.violet.vn/quocbinh72


85. What mainly distinguishes man from other animals is the power of speech.

Man…………..............................................................................................................................................................

II. After having attended a course on computing at ABC Information Technology Center for two weeks, you notice that many things are worse than what were advertised by the Center. Write a letter of complaint of about 150 words to the Director of the Center: (10 points)

Your letter should include:

 - the reason for writing

- the problems you have encountered

- your suggestions and the actions you wish to be taken to resolve the problems

 

III. Violence among school students seems to be increasing. Write a passage of about 150 – 170 words to suggest what should be done to help solve this problem: (10 points)

 

 

SỞ GD&ĐT VĨNH PHÚC

TRƯỜNG THPT LIỄN SƠN

 

 

KỲ THI CHỌN HSG LỚP 12 - THPT NĂM HỌC 2017 - 2018

ĐỀ THI MÔN: TIẾNG ANH

(Thời gian làm bài 150 phút, không ̉ thời gian giao đề)

 

A. LISTENING (15 points)

Part I. 5 points (1.0 point for each correct answer)

1. A   2.C   3.D   4.C   5.B

Part II. 10 points (1.0 point for each correct answer)

6.  communication 7. employment  8. focus   9. natural  10. Actually

11. patience  12. native  13. adjust  14. review  15. Otherwise

B. PHONETICS (5 points) (1 point for each correct answer)

16. D   17. A   18. B   19. C   20. B 

C. GRAMMAR – VOCABULARY.

I. 10 points (1.0 point for each correct answer)

21. B   22. B   23. D   24. C   25. A

26. D   27. C   28. D   29. A   30. C

31. A   32. B   33. C   34. B   35. A

II. 10 points (1.0 point for each correct word)

36. impoverished 37. underestimated 38. multiracial  39. breathtaking  40. suspiciously

41. observant  42. fury   43. validated  44. attendance  45. pronouncement

III. 5 points (1.0 point for each correct answer)

46. D   47. B   48. C   49. A   50. B

D. READING

I.  10 points (1.0 point for each correct answer)

51. C   52. A   53. D   54. C   55. B

56. A   57. D   58. B   59. C   60. D

II. 5 points (1.0 point for each correct answer)

61. D   62. B   63. G   64. A   65. F

III. 10 points (1.0 points for each correct answer)

By Do Binh – Lien Son High School, Lap Thach, Vinh Phuc    www.violet.vn/quocbinh72


66. C   67. A   68. C   69. D   70. A

71. C   72. C   73. B   74. C   75. B

E. WRITING

I.  5 points ( 0.5 point for each correct answer)

76. Unlike other languages, Esperanto has no irregular verbs.

77. Had Mr. Smith known something / more / a little more / some more about the Internet, he would have invested into some computer companies.

78. The Board of Directors had a long discussion on / about the business, but come to / reached / made no decision.

79. On her arrival at the party, everyone was dancing and singing.

80. Not only does Barbara run a successful company, but she also manages to look after her five children.

                                                                                      , but she manages to look after her five children (as well)

                                                                                      , she also manages to look after her five children.

81.  If I were you I would spend more time practicing English.

82. The famous actor had very little money when he died, which surprised everyone.

                                                                                           , which made everyone surprised

83. The more qualifications you are able to / can amass, the more successful you become / are in the academic field.

                                                                                         , the more success you can / will make / have in the academic field.

84. The woman threatened to shoot the strange man if he did not get out of her house.

85. Man is mainly distinguished from other animals by the power of speech.

II. 10 points

Bài viết cần phù hợp về hình thức, ngôn ngữ nội dung.

Gợi ý cho điểm:

1. Form:  - Form of the letter: Formal letter    (1 point)

2. Content: (4 points)

  - the reasons for writing (1 point)

              - the problems the writer has encountered (2 points)

              - suggestions for solutions (1 point)

3. Language: (4p)

  - Appropriate vocabulary (1 point)  

- Correct grammar (2 points)

  - Punctuating/ Spelling (1 point)

 

III. 10 points

Bài viết cần phù hợp về hình thức, ngôn ngữ nội dung.

Gợi ý cho điểm:

1. Form: passage (2 points)

  - Easy to follow

  - Coherent

2. Content: (4 points)

+Successful fulfillment of the task.

3. Language: (4 points)

By Do Binh – Lien Son High School, Lap Thach, Vinh Phuc    www.violet.vn/quocbinh72


  + Appropriate vocabulary (1 point)

  + Suitable connectors (0.5 point)

  + Correct grammar (2 points)

  + Punctuating / Spelling (0.5 point)

By Do Binh – Lien Son High School, Lap Thach, Vinh Phuc    www.violet.vn/quocbinh72

Đây là bản xem thử online, xin hãy chọn download miễn phí bên dưới để xem bản đẹp dạng .docx

đề thi 1224, ĐỀ HSG 12. . https://nslide.com/de-thi/1224.antx0q.html


đề thi liên quan


Xem thêm