ĐỀ HSG 1029

Đăng ngày 12/14/2017 10:37:54 PM | Thể loại: ĐỀ HSG 10 | Chia sẽ bởi: Bình Đỗ Văn | Lần tải: 0 | Lần xem: 18 | Page: 1 | Kích thước: 0.04 M | Loại file: docx

 


SỞ GD&ĐT VĨNH PHÚC

TRƯỜNG THPT LIỄN SƠN

 

 

KỲ THI CHỌN HSG LỚP 10 - THPT NĂM HỌC 2017 - 2018

ĐỀ THI MÔN: TIẾNG ANH

(Thời gian làm bài 150 phút, không ̉ thời gian giao đề)

 

PART I: PRONUNCIATION AND VOCABULARY

I. Find the word which has the underlined part pronounced differently from the others. (1,0 point)

1. A. grammar   B. damage  C. drama  D. mammal

2. A. operate   B. personal  C. interact  D. receiver

3. A. foot   B. moon  C. food   D. pool

4. A. protection  B. education  C. exception  D. question

5. A. endanger  B. condition  C. handkerchief D. dangerous

II. Choose the best answer A, B, C or D to complete the sentences. (2,0 points)

6. Tom and Mary never came to class late.   -________________.

A. So did we  B. Neither did we C. We did either D. Neither we did

7. I remember________ to Hanoi when I was a very small child.

A. taking  B. to take  C. to be taken  D. being taken

8. At first I found________ to get used to________ on the other side of the road.

A. it difficult - drive B. difficult - drive C. it difficult - driving       D. difficult- driving

9. I don’t believe a word she said; I think he just made________ that story.

A. out   B. up   C. off   D. down

10. Jason’s professor had him________ his thesis many times before allowing him to present it to the committee. A. rewrites              B. rewriting                            C. rewrite                            D. to rewrite

11. We should arrive home safe and________.

      A. sound      B. soundly  C. warm    D. warmly

12. The idea got a lot of________ from the children’s parents.

      A. opposition   B. disagreement  C. dislike    D. denial

13. Before he let them go, he made them________ not to tell anyone what they________ in the room.

      A. to promised/have seen B. promise/ had seen C. promised / seeing D. promising/ saw

14. Our teacher came in when we________ noisily.

 A. had talked  B. have been talking C. were talking D. are talking

15. “We can’t go now. Let’s wait________ the rain stops.”

 A. until  B. when  C. after  D. as

 

PART II: GRAMMAR

I. Choose the best answer to make complete sentences. (3,0 points)

16. ________ all the hard work they put in, the students got good exam results.

A. As a result of     B. In compared with                   C. According to                  D. In addition to

17. What a (n)________ behavior! He went straight into the line.

A. shame       B. shameful      C. ashamed                                 D. shameless

18. If you book in advance you will________ certainly have a better table at our restaurant.

A. mostly       B. almost                    C. most                                 D. the most

19. He always complains about my________ to cook.

A. ability       B. inability                    C. unable                                 D. able

20. Although________ satisfied with the contract, the officials hesitatingly agreed to sign it.

A. complete      B. completed      C. completely                   D. completion

21. ________ children were injured. They all came back unharmed.

A. Not any of the      B. None of the      C. Not any of                   D. None of

22. During the time I started to get chest pains, I________ tennis a lot.

A. had played      B. have played                   C. would play                   D. was playing

23. I didn’t know exactly how old he was, but he________ about 30 the first time we met.

A. should be      B. should have been     C. must be                   D. must have been

By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, Vĩnh Phúcwww.violet.vn/quocbinh72    Trang 1

 


24. The building work is still on schedule________ a problem in digging the foundation.

A. due to       B. despite                    C. so as                                 D. only if

25. ________ , he could not lift the trap door.

A.  As he was strong     B. Strong as was he    C. As strong he was D. Strong as he was

26. It is necessary to be careful________ your career.

A. when choosing    B. when you will choose     C. when you have chosen      D. when you chose

27. Is this the address to________ you want the package sent?

A. which       B. where                    C. whom                                 D. whose

28. Of the two new secretaries, one is competent and________ is not.

A. another       B. other                    C. the other                   D. the second

29. I________ in trouble now if I had listened to you in the first place.

A. wont be       B. wouldn’t be                   C. am not                                 D. wouldn’t have been

30. The children________ to the zoo.

A. were enjoyed to take  B. enjoyed being taken  C. were enjoyed to be taken D. enjoyed taking

II. Choose the best answer A, B, C or D to indicate the sentence that is closest in meaning to the sentence given.(1,0 point)

31. The singer has given up performing live.

A. The singer is accustomed to performing live. 

  B. The singers live performance has been cancelled. 

C. The singer used to perform live. 

D. The singer’s performance has always been live.

32. The boy was not intelligent enough to have solved such complex problems alone.

  A. The complex problems couldn’t be solved because the boy was so stupid. 
  B. The boy was not intelligent but he managed to solve such complex problems. 
  C. The boy, though quite intelligent, couldn’t solve the complex problems. 
  D. The boy together with someone else solved the complex problems.

33. Had the advertisement for our product been better, more people would have bought it.

A. Not many people bought our product because it was so bad. 

B. Our product was of better quality so that more people would buy it. 

C. Fewer people bought our product due to its bad quality. 

D. Since our advertisement for our product was so bad, fewer people bought it.

34. Tom told his girlfriend, “Let me tell him if you can’t”.

A. Tom volunteered to tell him if his girlfriend couldn’t. 

B. Tom advised his girlfriend to tell him if you couldn’t. 

C. Tom suggested that I should tell him if his girlfriend couldn’t. 

D. Tom asked his girlfriend to tell him if you couldn’t.

35. Mary loves her mother more than her father.

A. Mary loves her mother more than her father does. 

B. Her father loves her mother but Mary loves her more. 

C. Her father doesn’t love her mother as much as Mary. 

D. Mary’s love for her mother is greater than for her father.

III. Choose the best sentence made from the words given. (1,0 point)

36. Farming / what / provide / living / nearly 50% / our population

A. Farming is what provides a living for nearly 50 % of our population. 

B. Farming is what  is provided with a living for nearly 50 % of our population. 

C. Farming is something what provides a living for nearly 50 % of our population. 

D. Farming is what someone provides a living for nearly 50 % of our population.

37. Never / history / humanity / there / be / more people / live / world

A. Never in the history of humanity has there been more people to live in the world. 

B. Never in the history of humanity there are more people living in the world. 

C. Never in the history of humanity have there been more people living in the world. 

D. Never in the history of humanity are there more people to live in the world.

By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, Vĩnh Phúcwww.violet.vn/quocbinh72    Trang 1

 


38. She / sister / someone / I / used / play / when I / young

 A. She is the sister of someone that I’m used to playing when I was young. 
 B. She is the sister of someone I used to play with when I was young.
 C. She is someone’s sister I used to play with when I was young. 
 D. She is someone’s sister I’m used to playing when I was young.

39. She suggest / take / plane this evening / or / go / train tomorrow

 A. She suggested taking the plane this evening or going by train tomorrow. 
 B. She suggested that we should take the plane this evening or going by train tomorrow. 
 C. She suggested taking the plane this evening or we should go by train tomorrow. 
 D. She suggested to take the plane this evening or to go by train tomorrow.

40. He / took / little notice / she / coming / kept / read

 A. He took a little notice that she was coming in and kept reading. 
 B. He took little notice that she was coming in so he kept on reading.
 C. He took so little notice that she was coming in and kept on reading. 
 D. He took as little notice as she was coming in so he kept reading.

IV. Give the correct form of the words in brackets.

41. A holiday in America can be_______ cheap.      SURPRISE

42. These shoes look quite smart but they’re terribly_______.    COMFORT

43. Burning coal is an_______ way of heating a house. Gas is much cheaper.  ECONOMY

44. You are very_______ from your brother.       DIFFER                         

45. The police are interested in the sudden_______ of the valuable painting.  APPEAR

PART III: READING COMPREHENSION

I. Read the following passage and fill in each blank with a suitable word.

(2,0 points)

           Dicky was born in Shoreditch, London in 1890. His family were poor and Dicky (46)_______ had enough to eat. Like many other boys in this area, he became a skillful thief. He took the things he (47)_______ to a Mr Welch, who bought them and then re-sold them. Dicky brought something to Mr Welch nearly every day and (48)_______ the money he received to his mother.

 In Shoreditch there was a priest, Father Sturt, who did (49)_______ best to help poor people. When Dicky was thirteen, Father Sturt had a long talk with him and persuaded him to lead an honest life. He (50)_______ him a job with Mr Grinder, a local shopkeeper, and Dicky began to serve customers, deliver goods and collect money. Dicky was much happier leading an honest life and dreamed of the day when he would have his (51)_______ shop. His mother was also pleased about his new job.

 (52)_______ person, however, was not happy, and that was Mr Welch. He was sorry to lose the business Dick had brought him. He went to see Mr Grinder and told him (53)_______ Dicky’s dishonest past and said, quite untruthfully, that Dicky intended to cheat him. Mr Grinder believed these (54)_______ and told Dicky never to come near the shop again. In this way Dicky lost his chance of an honest life and (55)_______ to a life of crime. A year later he was arrested for theft and sent to prison.

II. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D to indicate the best answer to each of the following questions (1,0 point).

          After inventing dynamite, Swedish-born Alfred Nobel became a very rich man. However, he foresaw its universally destructive powers too late. Nobel preferred not to be remembered as the inventor of dynamite so in 1895, just two weeks before his death, he created a fund to be used for awarding prizes to people who made worthwhile contributions to mankind. Originally there were five awards: literature, physics, chemistry, medicine and peace. Economics was added in 1968, just sixty-seven years after the first awards ceremony.

          Nobel’s original legacy of nine million dollars was invested, and the interest on this sum is used for the awards which vary from $30.000 to $ 125.000.

         Every year on December 10th, the anniversary of Nobel’s death, the awards (gold medal, illuminated diploma ,and money) are presented to the winners. Sometimes politics plays an important role in the judges’ decisions. Americans have won numerous science awards, but relatively few literature prizes.

By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, Vĩnh Phúcwww.violet.vn/quocbinh72    Trang 1

 


         No awards were presented from 1940 to 1942 at the beginning of World War II. Some people have won two prizes, but this is rare, others have shared their prizes.

56. When did the first award ceremony take place?

A. 1901  B. 1895   C. 1962  D. 1968

57.Why was the Nobel prize established?

A. to resolve political differences     B. to recognize worthwhile contributions to humanity

C. to spend money   D. to honour the inventor of dynamite

58. In which area have American received the most awards?

A. peace  B. literature   C. economics D. science

59. Which of the following sentences is NOT true?

A. Awards vary in monetary value   

B. Politics can play an important role in selecting the winners

C. Ceremonies are held on December 10 to commemorate Nobel’s invention

D. A few individuals have won two awards

60. In how many fields are prizes bestowed?

A. 2   B. 6    C. 5   D. 10

III. Read the following passage and choose the best option to fill in the gap. (2,0points)

   The (61)_______ part in Ioannina is the lake front. Ships fetch more people and tourists to the island. Near the front lake (62)_______ an ancient castle. If you go for a (63)_______ in the night to the front lake you’ll see (64)_______ lights that shines in the castle. A second way is to go around on a mountain. There you can see the whole town. In the night with so many lights, it looks to you (65)_______ a sky.

    Another beautiful part in this town (66)_______ the large clock in the square. Specifically, the clock (67)_______ in the center of the city. My town also has many museums. Paul Vrellis, who is a professor, put in many different and other important people from the 1st and 2nd world war with wax. In my opinion, it’s (68)_______ museum.

     About remains, there are two renowned theaters. There’s the theater of Dodoni, which is situated in the (69)_______ of the city. It’s normally out of the city. Every summer the most (70)_______ actors of the capital of Greece come to perform there.

61.  A. more beautiful  B. as beautiful  C. so beautiful  D. most beautiful

62. A. there is   B. it is   C. it has  D. there has

63.  A. picnic   B. walk  C. jog   D. run

64. A. more brilliant  B. as brilliant  C. much brilliant D. most brilliant

65. A. from   B. as   C. like   D. to

66. A. be              B. are   C. is   D. to be

67. A. situated    B. is situated  C. be situated  D. are situated

68. A. the most best   B. the better  C. the best  D. the well

69.  A. outskirt    B. top   C. side   D. edge

70.  A. famous              B. fame  C. famed  D. known

PART IV: WRITING

I. Choose the underlined word or phrase in each sentence that needs correcting. (1,0 point)

71. Helen likes to listen to music, to go to the cinema, to chat on the phone and going shopping.

                           A                B                  C             D

72. Many successful film directions are former actors who desire to expand their experience in the film industry.          A                B                               C                                                 D

73. In my opinion, I think this book is more interesting than the other one.

          A                               B                     C          D

74. People who live in small towns often seem more friendly than people who live in populated densely areas.                                        A                                      B                                               C               D

75. Aspirin is recommended to many people for their ability to thin the blood.

          A                                  B                   C              D

By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, Vĩnh Phúcwww.violet.vn/quocbinh72    Trang 1

 


II. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it. (2,4 points)

76. Our house is going to be painted by a local firm.

We are ...........................................................................................................

77. She didn’t say a word as she left the room.

She left the room .............................................................................................

78. Is smoking permitted in Vietnamese cinemas?

Are we ...........................................................................................................

79. Imagining our life without music is difficult.

It…………………………………………………………………………………

80. Journalists report that the Finance Minister disagrees with the President.

The Finance Minister………………………………………………………………

81. You ought to put away all those toys before dinner.

All those toys……………………………………………………………………..

82. I could finish the work early because he helped me  

Thanks…………………………………………………………………………..….

83. These two boxers weigh exactly the same.

There is no……………………………………………………………………...…….

84. I haven’t been to the dentist’s for two years.

It’s ……………………………………………………………….…………………

85. He never has enough money.

He is always ………………………………………………………………..………...

86. I dislike it when people criticise me unfairly

Object.........................................................................................................................

87. I left without saying goodbye as I did not want to disturb the meeting.

Rather............................................................................................................................

III.  Write an essay of 150-200 words expressing the advantages and disadvantages

of the Internet. (2,6points)

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

__________THE END__________

 

 

 

 

 

SỞ GD&ĐT VĨNH PHÚC

TRƯỜNG THPT LIỄN SƠN

 

 

KỲ THI CHỌN HSG LỚP 10 - THPT NĂM HỌC 2017 - 2018

ĐỀ THI MÔN: TIẾNG ANH

(Thời gian làm bài 150 phút, không ̉ thời gian giao đề)

 

PART I: PRONUNCIATION AND VOCABULARY

I: (1,0 point)       1A   2B    3A    4D    5C

II: (2,0 points)    6B   7D   8C    9B    10C   11A    12A     13B      14C     15A

 

PART II : GRAMMAR

I: (3,0 points)

   16.A 17.B 18.B 19.B 20.C   21.B   22.D  23.D .         

   24.B  25.D   26.A  27.A  28.C   29.B    30.B

By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, Vĩnh Phúcwww.violet.vn/quocbinh72    Trang 1

 


II: (1,0 point)

31. C   32.D    33.D   34.A    35.D

III: (1,0 point)

36. A    37.C    38.C   39.A   40.B

IV: (1,0 point)

41. surprisingly

42. uncomfortable

43. uneconomical

44. different

45. disappearance

 

PART III : READING COMPREHENSION

I: (2,0 points)

46. rarely/seldom/never/ hardly   51. own

47. stole/pinched              52. One

48. gave/handed/took             53. about/of

49. his                54. lies/stories/tales/untruths/falsehoods

50. got/found/ offered             55. returned/reverted

 

II: (1,0 point)

56A     57B    58D     59C     60B

 

III: (2,0 points)

61. D   66. C

62. A   67. B

63. B   68. C

64. A   69. D

65. C   70. A

 

PART IV: WRITING

I: (1,0 point)       71D     72B     73A      74 D    75 C

II: (2,4 points)

76. We are going to have our house painted by a local firm.

77. She left the room without saying a word.

78. Are we allowed to smoke in Vietnamese cinemas?

79. It is difficult to imagine our life without music.

80. The Finance Minister is reported to disagree with the President.

81. All those toys ought to be put away before dinner.

82. Thanks to his help, I could finish the work early.

83. There is no difference in weight between these two boxers.

84. It’s two years since I went to the dentist’s.

85. He is always short of money.

86. I object to people criticising me unfairly / (my) being unfairly criticised / (to it) when people criticise me unfairly.

87. Rather than disturb the meeting I left without saying goodbye.

III: (2,6 points)

Chấm điểm thành phần của bài luận theo những điểm đề nghị sau:

-          Organization (Bố cục bài luận rõ ràng, đầy đủ 3 phần: mở bài, thân bài, kết luận) (0,5đ);

-          Discourse (Thể hiện khả năng viết mạch lạc, chặt chẽ; nối kết câu, chuyển mạch tốt) (0,5đ);

-          Sentence structure (morphology, vocabulary, spelling): Cấu trúc câu, ngữ pháp, từ vựng; câu linh hoạt (đơn, phức..) (0,5đ);

-          Ideas  (Ý hay, phong phú, biểu đạt nội dung liên quan chặt chẽ với chủ đề của đề thi) (0,5đ);

By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, Vĩnh Phúcwww.violet.vn/quocbinh72    Trang 1

 


-          Length (Đảm bảo đủ số lượng từ qui định: không quá dài hoặc quá ngắn)(0,6đ).

 

Tổng cộng: 20 điểm

 

..........The end.......

By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, Vĩnh Phúcwww.violet.vn/quocbinh72    Trang 1

 

Đây là bản xem thử online, xin hãy chọn download miễn phí bên dưới để xem bản đẹp dạng .docx

đề thi ĐỀ HSG 1029, ĐỀ HSG 10. . https://nslide.com/de-thi/de-hsg-1029.1mtx0q.html