ĐỀ HSG 1030

Đăng ngày 12/14/2017 10:38:22 PM | Thể loại: ĐỀ HSG 10 | Chia sẽ bởi: Bình Đỗ Văn | Lần tải: 0 | Lần xem: 10 | Page: 1 | Kích thước: 0.04 M | Loại file: docx

 


SỞ GD&ĐT VĨNH PHÚC

TRƯỜNG THPT LIỄN SƠN

 

 

KỲ THI CHỌN HSG LỚP 10 - THPT NĂM HỌC 2017 - 2018

ĐỀ THI MÔN: TIẾNG ANH

(Thời gian làm bài 150 phút, không ̉ thời gian giao đề)

 

A. PHONETICS

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.

1.

A. architect

B. parachute

C. school

D. psychology

2.

A. treason

B. reason

C. season

D. jealous

3.

A. worked

B. laughed

C. hoped

D. needed

4.

A. erupt

B. humour

C. UFO

D. communicate

5.

A. author

B. other

C. there

D. they

II. Choose the word whose main stress pattern is not the same as that of the others.

6.

A. friendly

B. extra

C. along

D. orphanage

7.

A. interesting

B. surprising

C. amusing

D. successful

8.

A. understand

B. engineer

C. benefit

D. Vietnamese

9.

A. paper

B. tonight

C. lecture

D. story

10.

A. important

B. community

C. organize

D. disease

B. GRAMMAR AND VOCABULARY

I. Choose the most suitable word or phrase A, B, C or D to complete each sentence.

1. __________ scientists have observed increased pollution in the water supply.

A. Late

B. Later

C. Latter

D. Lately

2. You will have to __________ your holiday if you are too ill to travel.

A. put off

B. cut down

C. put out

D. put up

3. It is recommended that he __________this course.

A. took

B. takes

C. take

D. taking

4. Various societies define __________ in many rather complex ways.

A. that is successful

B. what success is

C. that success is

D. what is success

5. Don't set off fireworks too closely to your house, __________?.

A. do you

B. don't you

C. will you

D. have you

6. He was the first person __________ the fire.

A. discover

B. to discover

C. discovering

D. discovered

7. John: "I didn't pass my driving test".      Anna: "__________" 

A. Better luck next time B. Congratulation

B. Fine, thanks  D. That was nice of them

8. Our friends have lived in Paris __________ 2002.

A. for

B. since

C. in

D. about

9. The government stopped the local companies from importing fake milk powder__________ of public health.

A. in the interest

B. to the best

C. for the attention

D. on the safe side

10. Mr. Vo Van Kiet, __________was our former Prime Minister, was born in Vinh Long.

A. that

B. whose

C. who

D. whom

11. One problem for teacher is that each student has his/her own __________ needs.

A. separate

B. divided

C. individual

D. distinctive

12. I knew my father would discipline me for my bad behaviour.

A. reward

B. reprove

C. congratulate

D. punish

13. My father still hasn’t really recovered from the death of my mother.

A. looked after

B. taken after

C. gone off

D. got over

14. __________ broken into while we were away on holiday.

A. we had our house B. thieves had our house

C. It was our house   D. They have

15. __________ to the national park before, she was amazed to see the geyser

A. Being not

B. Not having been

C. Have not been

D. Having not been

By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, Vĩnh Phúcwww.violet.vn/quocbinh72    Trang 1

 


16. Nursing, teaching and engineering are __________.

A. works

B. lines

C. titles

D. professions

17. I've looked __________ my book everywhere but I can't find it.

A. for

B. after

C. at

D. in

18. Joe has three sisters. He wishes he __________ a brother.

A. have

B. will have

C. has

D. had

19. He asked me __________.

A. where did I live

B. where I lived

C. where do you live

D. where do I live

20. __________ is extremely dangerous.

A. At very high speeds driving cars

C. Driving cars at very high speeds

B. Cars at very high speeds driving

D. Cars driving at very high speeds

II. Error identification:

1. It was not until the match ended that everybody had left the stadium.

A. not until

B. ended

C. that

D. had left

2. The plants in their garden looks unhealthy because they haven't had enough sunlight.

A. their

B. looks

C. haven't had

D. sunlight

3. I'm having a day off today so I decide to take the car to the garage to have it repair.

A. I'm having

B. off today

C. to take

D. have it repair

4. The astronauts didn't walk far on the Moon if they were hampered by the thick dust.

A. The

B. didn't walk

C. hampered

D. dust

5. Some animals need more highlier developed sense cells than man to survive in their struggle for existence.

A. Some animals

B. highlier developed

C. than man

D. their struggle

C. READING

I. Read the text below and decide which answer A, B, C, or D, best fits each space.

THE HISTORY OF FILM

The world first film was shown in 1895 by two French brothers, Louis and Auguste Lumiere. Although it only (1)_______ of short, simple scenes, people loved it and films have (2)_______ popular ever since. The first films were silent, with titles on the screen to (3)_______ the story.

Soon the public had (4)_______ favourite actors and actresses and, in this (5)_______ the first film stars appeared. In 1927, the first “talkie”, a film with sound, was shown and from then on, the public (6)_______ only accept this kind of film.

Further improvements continued, particularly in American, (7)_______ produced 95% of all films. With the arrival of television in the 1950s, (8)_______ people went to see films, but in (9)_______ years cinema audiences have grown again. More countries have started to produce films that influence film-making and there are currently (10)_______ national film industries.

1.

A. consisted

B. contained

C. belonged

D. held

2.

A. gone

B. been

C. made

D. kept

3.

A. join

B. read

C. explain

D. perform

4.

A. your

B. his

C. our

D. their

5.

A. reason

B. way

C. method

D. result

6.

A. should

B. would

C. might

D. will

7.

A. who

B. where

C. when

D. which

8.

A. other

B. each

C. fewer

D. any

9.

A. recent

B. now

C. modern

D. present

10.

A. many

B. lots

C. much

D. plenty

II. Read the passage and choose the correct answer A, B, C, or D for each question.

Herman Melville, an American author best known today for his novel Moby Dick, was actually more popular during his lifetime for some of his other works. He traveled extensively and used the

By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, Vĩnh Phúcwww.violet.vn/quocbinh72    Trang 1

 


knowledge gained during his travels as the basis for his early novels. In 1837, at the age of eighteen, Melville signed as a cabin boy on a merchant ship that was to sail from his Massachusetts home to Liverpool, England. His experiences on this trip served as a basis for the novel Redburn (1849). In 1841 Melville set out on a whaling ship headed for the South Seas. After jumping ship in Tahiti, he wandered around the islands of Tahiti and Moorea. This South Sea island sojourn was a backdrop to the novel Omoo (1847). After three years away from home, Melville joined up with a U.S naval frigate that was returning to the eastern United States around Cape Horn. The novel White-Jacket (1850) describes this lengthy voyage a navy seaman.

With the publication of these early adventure novels, Melville developed a strong and loyal following among readers eager for his tales of exotic places and situations. However, in 1851, with the publication of Moby Dick, Melville's popularity started to diminish. Moby Dick, in one level the saga of the hunt for the great white whale, was also a heavily symbolic allegory of the heroic struggle of humanity against the universe. The public was not ready for Melville's literary metamorphosis from romantic adventure to philosophical symbolism. It is ironic that the novel that served to diminish Melville's popularity during his lifetime is the one for which he is best known today.

1. The main subject of the passage is __________

A. Melville's travels    B. The popularity of Melville's novels

C. Melville's personal background  D. Moby Dick

2. According to the passage, Melville's early novels were__________

A. published while he was travelling B. completely fictional

C. all about his work on whaling ships D. based on his travels

3. In what year did Melville's book about his experience as a cabin boy appear?

A. 1837  B. 1841  C. 1847  D. 1849

 

4. The word "basis" in line 5 is closest in meaning to__________.

A. foundation                     B. message                         C. bottom                           D. theme

5. The passage implies that Melville stayed in Tahiti because __________

A. He had unofficially left his ship 

B. He was on leave while his ship was in port

C. He had finished his term of duty 

D. He had received permission to take a vacation in Tahiti

6. A "frigate" in line 9 is probably __________

A. an office                          B. a ship                           C. a troop                        D. a train

7. How did the publication of Moby Dick affect Melville's popularity?

A. His popularity increased immediately B. It had no effect on his popularity

C. It caused his popularity to decrease D. His popularity remained as strong as ever

8. According to the passage, Moby Dick is__________

A. a romantic novel   B. a single-faceted work 

C. a short story about a whale D. a symbolic of humanity fighting the environment

9. The word "metamorphosis" in line 16 is closet in meaning to__________

A. circle                              B. change                        C. mysticism                    D. descent

10. The passage would most likely be assigned reading in a course on__________

A. nineteenth-century novels  B. American history 

C. oceanography    D. modern American literature

D. WRITING:

I. Give the correct form of the following verbs:

1. When I (1. look)______ at my suitcase, I could see that somebody (2. try)______ to open it.

2. The man at the corner table (3. glance)______ my way to seed if I (4. listen)______.

3. It is recommended that he (5. take)______ a gallon of water with him if he hikes to the bottom of the Grand Canyon.

4. While he (6. learn)______ to drive he (7. have)______ twenty five accidents.

By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, Vĩnh Phúcwww.violet.vn/quocbinh72    Trang 1

 


5. He wore the sunglasses (8. avoid)______ (9. recognize)______.

6. That proposal (10. consider)______ by the members right now.

II. Fill in each blank with a suitable word.

In these days of high unemployment, it is often difficult (1)_______ young people to find a job. If they are lucky (2)_______ to be asked to go for an interview, they may find (3)_______ there are at least twenty other applicants for the (4)_______. IF a company is thinking of offering (5)_______ a job, they will ask you for at least one reference from either your previous employer (6)_______ someone who know you well. (7)_______ taking up your job, you may have to sign a contract. You will probably have to do some training, (8)_______ helps you to do the job more successfully. Once you have to decide that this is your chosen career, you will then have to work (9)_______ o try and get promotion, which usually brings more responsibility and money! If you are unlucky, you may be made redundant and not be able to find (10)_______ job. It is also a good idea to pay some money into a pension scheme, which will help you to look after yourself and your family when you are retired. Finally, good luck.

III. Give the correct form of the words.

1. I try not to remember this________ experience that only leaves me with unhappy thoughts.  fright

2. Films festivals are________ divided into categories like drama, documentary or animation typical

3. A lot of toys encourage children’s________.    imagine

4. She has one of the biggest art________ in Britain.   collect

5. According to some scientists the earth is losing its outer atmosphere because of________. pollute

6. Don’t worry. I’ll be waiting for you at the________ to the pagoda.    enter

7. The old theater of our city is being enlarged and________.     modern

8. ________ are alarmed by the rate at which tropical rainforests are being destroyed.  conserve

9. The athletes take part in the World Cup tournament in the true spirit of________.  sport

10. He doesn’t want to stay behind his father’s________.      famous

VI. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence. Use the word given and other words to complete each sentence.

1. He got down writing a letter as soon as he returned from his work. 

   No sooner 

2. What a pity they closed the shop at lunch time.

   I wish 

3. Please don’t ask me that question.

   I’d rather 

4. We didn’t find out about the meeting until he phoned us.

  It was not 

5. David went home before I arrived.

   When I arrived, 

6. Alice and Charles did not decide to move to a bigger house until after the birth of their second child.

   Only when 

7. We didn’t have managed without my father’s money

   If it 

8. No one has tidied this room for 3 months.

   This  

9. Although Judy was severely disabled, she participated in many sports..

   Despite 

10. This will be the orchestra’s first performance outside London.

   This will be the first time 

V. Using the prompts provided to write full sentences to make a complete letter:

Dear Sir/Madam,

1. I/ like/ express/ concern/ increasing/ number/ Karaoke bars/ city.

2. There/ be/ lot/ reasons/ I/ object/ places.

By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, Vĩnh Phúcwww.violet.vn/quocbinh72    Trang 1

 


3. Firstly/ owners/ take/ much money/ those/ come/ sing.

4. Secondly, they/ cause/ much noise/ neighborhood.

5. Thirdly, there/ number/ pupils/ play truant/just/go/those/places/sing.

6. Last/ least/ these bars/ do harm/ appearance/ city/ because/their/ ugly flashing lights.

7. I/ want/ say/ I/ not/ old fashioned/ person.

8. I/ hope/ authority/ take/ matter/ careful consideration.

9. I/ not mean/ ban/ them/ but/ there/should/ effective way control/ this kind/ entertainment places.

10. I/ look/ see/ city council/ do/ this matter.

Yours truly,

Thomas Cruise.

______________THE END______________

 

 

KEYS

A. PHONETICS (2 pts)            Mỗi câu đúng được 0,2 điểm:

1. B

3. D

5. A

7. A

9. B

2. D

4. A

6. C

8. C

10. C

B. GRAMMAR AND VOCABULARY

I. (4 pts) - Mỗi câu đúng được 0,2điểm:

1. D

5. C

9. A

13. D

17. A

2. A

6. B

10. C

14. A

18  D

3. C

7. A

11. C

15. B

19. B

4. B

8. B

12. D

16. D

20. C

II: (1 pts) - Mỗi câu đúng được 0,2 điểm:

1. D

2. B

3. D

4. B

5. B

C. READING

I: (2 pts) - Mỗi câu đúng được 0,2 điểm:

1. A

3. C

5. D

7. D

9. A

2. B

4. D

6. B

8. C

10. A

II: (2 pts) - Mỗi câu đúng được 0,2 điểm:

1. B

3. D

5. A

7. C

9. B

2. D

4. A

6. B

8. D

10. A

D. WRITING

I: Verb-form (1 pts) - Mỗi câu đúng được 0,1 điểm:

1. looked

3. glanced

5. take

7. had

9. being recognized

2. had tried

4. was listening

6. was learning

8. to avoid

10. is being considered

II. Filling in the gaps: (2 pts) Mỗi câu đúng được 0,2 điểm:

By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, Vĩnh Phúcwww.violet.vn/quocbinh72    Trang 1

 


 

1. for

3. that

5. you

7. Before

9. hard

2. enough

4. job

6. or

8. which

10. another

III. Word-form: (2 pts) - Mỗi câu đúng được 0,2 điểm:

1. frightening

3. imagination

5. pollution

7. modernized

9. sportsmanship

2. typically

4. collections

6. entrance

8. conservationists

10. fame

IV. Rewriting the sentences: (2pts) Mỗi câu đúng được 0,2 điểm:

1.   No sooner had he returned from his work than he got down writing a letter.  

2.   I wish they hadn’t closed the shop at lunch time.

3.   I’d rather you didn’t ask me that question.

4.   It was not until he phoned us that we found out about the meeting.

5.   When I arrived, David had gone home.

6.   Only when their second child was born did Alice and Charles decided to move to a bigger house.

7.   If it hadn’t been for my father’s money, we wouldn’t have managed.

8.   This room hasn’t tidied for 3 months.

9.   Despite being severely disabled/her severe disability, Judy participated in many sports.

10. This will be the first time the orchestra played/performed outside London.

V. Using the prompts to write full sentences: (2pts) Mỗi câu đúng được 0,2 điểm:

  1. I would like to express my concern about the increasing number of Karaoke bars in the city.
  2. There are a lot of reasons that (why) I object to these/those places.
  3. Firstly, the owners take too much money from those who come to sing.
  4. Secondly, they cause/are causing too much noise in the neighborhood.
  5. Thirdly, there are a number of pupils who play truant just to go to those places to sing.
  6. Last but not least, these bars do harm to the appearance of the city because of their ugly flashing lights.
  7. I want to say I am not an old fashioned person.
  8. I hope the authority will take this matter into careful consideration.
  9. I do not mean to ban them but there should be an effective way to control this kind of entertainment places.

I am looking forward to seeing the city council doing this matter.

By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, Vĩnh Phúcwww.violet.vn/quocbinh72    Trang 1

 

Đây là bản xem thử online, xin hãy chọn download miễn phí bên dưới để xem bản đẹp dạng .docx

đề thi ĐỀ HSG 1030, ĐỀ HSG 10. . https://nslide.com/de-thi/de-hsg-1030.2mtx0q.html