Chú ý:Đây là bản xem thử online, xin hãy chọn download miễn phí bên dưới để xem bản đẹp dạng .doc

 


ĐỀ ĐÁNH GIÁ NĂNG LỰC

 

 

 

(Đề thi có 50 câu / 8 trang)

KÌ THI TRUNG HỌC PHỔ THÔNG QUỐC GIA NĂM 2017

Môn: TIẾNG ANH

Thời gian làm bài: 60 phút, không kể thời gian phát đề

 

 

 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1:  A. serves   B. hopes  C. likes  D. writes

Question 2:  A. substantial   B. initiate  C. particular  D. attention

 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 3:  A. express   B. effort  C. employ  D. reduce

Question 4:  A. preference   B. attraction  C. advantage  D. infinitive

 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 5: The passengers, tired after a very long trip, was relaxing in every available   seat in the

                        A                                          B                         C                              D                                  

airport lobby.

Question 6: If we had more time last week, we would certainly have finished the project on time.                                   

       A       B         C      D

Question 7: Sleeping, resting, and to drink fruit juice are the best ways to care for a cold.    

A                                  B                  C                    D                           

 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 8:  I’d like to see that football match because I___________once this year.

    A. haven’t seen         B. don’t see      C. weren’t seeing                  D.  didn’t see

Question 9: They always kept on good ___________with their next-door neighbors for the children’s sake.

    A. will                          B. friendship                       C. terms                                D. relations

1

 


Question 10: Some candidates failed the oral examination because they didn’t have enough ___________.

    A. confide                B. confident                      C. confidential                      D. confidence

Question 11: Our new coach is popular ___________the whole team.

    A. for       B. to                                 C. by                                       D. with

Question 12: Don’t go too fast! I can’t ___________up with you.                       

    A. keep                         B. go                                   C. walk                                  D. run

Question 13: I have no idea where ___________.

    A.  has she got that information               B. she got that information

    C. did she get that information     D. that information has she got

Question 14: That’s___________story I have ever heard.

    A. a ridiculous      B. the ridiculous   C. the more ridiculous                 D. the most ridiculous

Question 15: We bought some ___________.

    A. German lovely old glasses        B. German old lovely glasses

    C. lovely old German glasses         D. old lovely German glasses

Question 16: ___________non-verbal language is___________important aspect of interpersonal communication.

    A. The - a         B. ø – an      C. A – the                               D. The - ø

Question 17: Their apartment looks nice. In fact, it’s___________.

    A.  extremely comfortable       B. extreme comfortably  

    C. extreme comfortable      D. extremely comfortably

Question 18: My teacher is one of the people ___________ .

    A.  I look up to them       B. whom look up to 

    C. I look up to     D. to who I look up to

Question 19: In my company, the director deputy usually ___________the responsibility for organizing meetings and conferences .

    A. makes                  B. gets                                   C. becomes                             D. takes

 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges.

Question 20: “Would you mind turning down the TV? I’m working!”  

“_________________________.”        

    A. Yes, I’m working, too.            B. Not at all. I’ll do it now.

    C. Thank you. I’m pleased.   D. No, I wouldn’t be working.

1

 


Question 21: “Please, lock the door carefully before you leave the room.”    

“_________________________.”   

    A. I won’t tell you when I do it.      B. I’m thinking of selling the house.

    C. That’s for sure.    D. I’m sorry. I did it last night.

 

Mark the letter A, B, C,or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 22: Mr. Gerstein was particularly taken back to hear that sleeping problems are often linked to physical problems.

    A. surprised  B. intended                         C. determined                      D. relieved

Question 23: I shouldn’t go outside without a raincoat because it’s raining cats and dogs.

    A. it’s just started to rain          B. it’s raining very heavily

    C. it’s going to rain        D. it’s drizzling

 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 24: I could only propose a partial solution to the crisis in the company.

    A. half    B. halfway                   C. effective                            D. complete

Question 25:  Inadequate supply of oxygen to the blood can cause death within minutes.

    A. Sufficient       B. Nonexistent  C. Rich                                   D. Useful

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

Question 26: You ought to make up your mind now.

    A. It is high time you made up your mind.

    B. Making up your mind is necessary.

    C.  You should have made up your mind.

    D. It is possible to make up your mind.

Question 27: “No, no, you really must stay a bit longer!” said the boys.  

    A. The boys denied my staying a bit longer.

    B. The boys refused to let me stay a bit longer.

    C. The boys didn’t agree to let stay a bit longer.

    D. The boys insisted on my staying a bit longer.

Question 28: My uncle didn’t recognize me until I spoke. 

1

 


    A. My uncle recognized me not until I spoke.

    B. Only when my uncle recognized me did I speak.

    C. Not until I spoke did my uncle recognize me.

    D.  When I spoke, my uncle didn’t recognize me.

 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.

Question 29: I picked up my book. I found that the cover had been torn.  

    A. When picking up my book, the cover had been torn.

    B. On picking up my book, I saw that the cover had been torn.

    C. The cover had been torn when my book picked up.

    D. Picked up, the book was torn.

Question 30: Home schooling is apparently very successful. Many people still believe in the benefits of traditional schooling.  

    A. Because home schooling is apparently very successful, many people still believe in the benefits of traditional schooling.

    B. As long as home schooling is apparently very successful, many people still believe in the benefits of traditional schooling.

    C. Even though home schooling is apparently very successful, many people still believe in the benefits of traditional schooling.

    D. In spite of home schooling is apparently very successful, many people still believe in the benefits of traditional schooling.

 

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 31 to 35.

ENGLISH AROUND THE WORLD

Teaching English as a foreign language can be a great way to travel around the world and earn money at the same time. However, some graduates actually like the idea of (31)________ a career in teaching English, and there are numerous courses at various (32) ________ , from the basic certificates to the diploma or even the master’s.

To find the right course, a good place to start is TEFL.com – an Internet site with lots of relevant information and helpful (33) ________ including a full list of places in the UL offering courses. The site also offers assistance to qualified graduates (34) ________ finding work.

1

 


When deciding on a course, the best thing to do is to look at what your needs are. If you want a career in teaching English, then definitely find one designed for that (35) ________  , such as an MA or diploma; but if you want to travel around the world, then do a shorter course that will supply you with teaching skills.

Question 31:  A. tracking  B. chasing  C. hunting   D. following

Question 32:  A. levels                                B. categories                          C. groups                               D. classes

Question 33:  A. opinion                           B. suggestion                              C. advice                                D. idea

Question 34:  A. to            B. for                               C. at                                          D. in

Question 35:  A. function                             B. use                                     C. aim                                    D. purpose

 

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 36 to 42.

Most people think that lions only come from Africa. This is understandable because in fact most lions do come from there but this has not always been the case. If we went back ten thousand years. we would find that there were lions roaming vast sections of the globe. However no, unfortunately only a very small section of the lion’s former habitat remains.

Asiatic lions are sub-species of African lions. It is almost a hundred thousand years since the Asiatic lions split off and developed as a sub-species. At one time the Asiatic lion was living as far west as Greece and they were found from there, but in a band that spreads east through various countries of the Middle East, all the way to India. In museums now, you can see Greek coins that have clear images of the Asiatic lion on them. Most of them are dated at around 500 B.C. However, Europe saw its last Asiatic lions roaming free to thousand years ago. Over the next nineteen hundred years the numbers of Asiatic lions in the other areas declined steadily, but it was only in the nineteenth century that they disappeared from everywhere but in India.

The Gir Wildlife Sanctuary in India was established especially to protect the Asiatic lion. There are now around three hundred Asiatic lions in India and almost all of them are in this sanctuary. However, despite living in a sanctuary, which makes them safe from hunters, they still face a number of problems that threaten their survival. One of these is the ever-present danger of disease. This is what killed more than a third of Africa’s Serengeti lions in 1994, and people are fearful that something similar could happen in the Gir Sanctuary and kill off many of the Asiatic lions there.

India’s lions are particular vulnerable because they have a limited gene pool. The reason for this is interesting – it is because all of them are descended from a few dozen lions that were saved by a prince who took a particular interest in them. He was very healthy, and he managed to protect them otherwise they would probably have died out completely.

1

 


When you see the Asiatic lion in India, what you sense is enormous vitality. They are very impressive animals and you would never guess that they this vulnerability when you look at them.

 

Question 36: According to the passage, ten thousand years ago,____________.

    A. lions did not live in small forests   

    B. lions came mainly from Africa

    C. lions roamed much more than nowadays

    D. there were much more lion habitats than nowadays

Question 37: The phrase “split off” in the second paragraph is closest in meaning to____________.

    A.  spotted animals            B. divided                       

    C. developed into different species      D. changed the original species

Question 38: The word “vulnerable” in paragraph 4 is closest in meaning to____________.

    A. weak  B. careless  C. cautious   D. easily protected

Question 39: The Asiatic lion____________.

    A. was looking for food mainly in the Middle East

    B. was searching for food in a wide range of countries

    C.  was searching for food mainly in India and Africa

    D. was looking for food mainly in India

Question 40: According to the author, the Gir Wildlife Sanctuary____________.

    A. protects the Asiatic lion from hunters and diseases

    B. cannot reduce the Asiatic lion’s risk of catching diseases

    C. can make the Asiatic lion become weak

    D. is among many places where the Asiatic lion is well protected

Question 41: The author refers to all of the following as characteristics of the Asiatic lion EXCEPT that ____________.

    A. strong          B. vulnerable                        C. vital                                 D. impressive

Question 42: The passage is written to____________.

    A. persuade readers to protect the Asiatic lions

    B. explain why the Gir Sanctuary is the best habitat for the Asiatic lions

    C. describe the developmental history of the Gir Sanctuary

    D. provide an overview of the existence of the Asiatic lions

1

 


Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 43 to 50.

If you enjoy water sports, Hawaii is the place for you. You can go swimming all year round in the warm water. You can go sport fishing from the shore or from a boat. If you like boats, you can go sailing, canoeing, or windsurfing. Or, you can also try some other water sports that are especially popular in Hawaii: surfing, snorkeling and scuba diving.

Surfing is a sport which started in Hawaii many years ago. The Hawaiians called it “he’e nalu”, which means “to slide on a wave”. If you want to try surfing, you need, first of all, to be a good swimmer. You also have to have an excellent sense of balance. You must swim out from the beach with your surfboard under your arm. When you get to where the waves begin to break, you wait for a calm moment. Then you try to stand up on the board. The wave will begin to rise under you. You must try to steer the board with your feet so you stay on top of the wave. The important thing is to keep your balance and not fall down. If you can manage this, you will have an exciting ride all the way in to the shore.

Scuba diving and snorkeling are two ways to get a close look at the beauty lying below the surface of the ocean. The waters off the Hawaiian Islands are clean, clear and warm. They contain hundreds of kinds of colorful fish. The undersea world is made even more colorful by the coral reefs of red, gold, white and light purple. Among these reefs there may be larger fish or sea turtles.

Scuba diving allows you to see the most interesting undersea sights. “Scuba” means “Self-contained Underwater Breathing Apparatus”, that is, equipment for breathing and swimming around far under water. In Hawaii, you can take special courses to learn how to scuba dive. After the courses, you can get a certificate that will allow you to dive alone. Since it can be dangerous, proper instruction and great care are always necessary when you are scuba diving.

If you are adventurous, you might try snorkeling instead of scuba diving. Less equipment is needed, just a face mask, a breathing tube (snorkel) and flippers for your feet. It only takes a few minutes to learn how to snorkel. Although you cannot dive deep into the water, you can swim with your face below the surface. Breathing through the tube, you float on the surface, and keep yourself moving with your flippers. Even from the surface like this, there will be plenty of color and beauty to see.

Question 43: The passage is about______________.

    A. water sports around the world           B. surfing

    C. tourist activities in Hawaii          D. water sports in Hawaii

Question 44: You can infer from the passage that______________.

    A. water sports are all expensive

    B. you need to take a course for all water sports

1

 


    C. everyone can find a way to enjoy sports in the water

    D. swimming in Hawaii can be dangerous

Question 45: According to the passage, surfing______________.

    A. began as a sport in 1943  

    B. was invented by the native Hawaiians

    C. requires expensive equipment        

    D. is very dangerous

Question 46: The water around the Hawaiian Islands is______________.

    A. often quite cold         B. full of colorful things to see

    C. usually very dark         D. full of dangerous fish

Question 47: The word “this” in the second paragraph refers to______________.

    A. standing on the board       B. keeping balanced and not falling down

    C. an exciting ride    D. staying on top of the wave

Question 48: According to the passage, scuba diving______________.

    A. is an ancient Hawaiian water sport

    B. requires special equipment and training

    C. is the only way to see the fish underwater

    D. requires good balance

Question 49: The word “proper” in paragraph 4 refers to______________.

    A. enthusiastic  B. informative                        C. appropriate                 D. short and clear

Question 50: Which statement is supported by the information in the passage?

    A. Snorkeling involves breathing through the tube, floating on the surface and moving with flippers

    B. Snorkeling requires more expensive equipment than scuba diving

    C. Snorkeling is for adventurous people

    D. Snorkeling was invented in ancient times

 

1

 


 

ĐÁP ÁN

 

1.A

2.C

3.B

4.A

5.C

6.A

7.C

8.A

9.C

10.D

11.D

12.A

13.B

14.D

15.C

16.B

17.A

18.C

19.D

20.B

21.C

22.A

23.B

24.D

25.A

26.A

27.D

28.C

29.B

30.C

31.D

32.A

33.B

34.D

35.D

36.D

37.C

38.A

39.B

40.B

41.A

42.D

43.D

44.C

45.B

46.B

47.B

48.B

49.C

50.A

 

GIẢI THÍCH CHI TIẾT

 

1. A

A. serves /sɜːvz/

B. hopes /həʊps/

C. likes /laiks/

D. writes / raits/

Cách phát âm đuôi “-s” và “-es”

/s/: tận cùng là âm vô thanh [f,k,p,t,θ]

VD: chefs, kicks, claps, hits, paths /pɑːθs/

/s/: tận cùng là [p,pe,f,fe,gh,ph,t,te,k,ke]

VD: claps, hopes, laughs/ lɑːfs/, photographs, hats, hates, kicks, lakes,…

/iz/: tận cùng là [s,ʃ, tʃ, z, dʒ]

VD: buses, washes, catches, buzzes, judges,…

/iz/: tận cùng là [s,x,ch,sh,ce,se,ge]

VD: classes, boxes, watches, voices, horses, pages,…

/z/: tận cùng là các phụ âm còn lại – phụ âm hữu thanh [b, d, g,l, m, n, r, v, ð] sau các nguyên âm

VD: rubs, cards, eggs, walls, names, cleans, wears, lives, clothes, tries /traiz/, toys / toiz/,…

 

2. C

A. substantial /səbˈstænʃl/

B. initiate / ɪˈnɪʃieɪt/

1

 


C. particular /pərˈtɪkjələr/

D. attention /əˈtenʃn/

Nguyên tắc nhận dạng phụ âm /t/

[t] đứng trước [ia, ie, io] -> [t] sẽ đọc là /ʃ/

[t] đứng trước [u] + nằm trong âm tiết không được nhấn trọng âm -> [t] đọc thành /tʃ/

VD: nature /ˈneɪtʃər/, congratulate / kənˈɡrætʃuleɪt/,…

[t] đọc giữ nguyên là [t] trong các trường hợp còn lại.

 

3. B

A. express /ɪkˈspres/

B. effort /ˈefət/

C. employ /ɪmˈplɔɪ/

D. reduce /rɪˈdjuːs/

Nguyên tắc nhấn trọng âm của từ có 2 âm tiết:

Danh từ+ tính từ có 2 âm tiết -> trọng âm nhấn vào âm tiết 1

VD: artist, driver, brother, content, empty, friendly, famous,…

Ngoại lệ [danh từ có trọng âm 2] : machine, mistake, police, desire, canal,…

Động từ có 2 âm tiết -> trọng âm nhấn vào âm tiết 2

VD: enjoy, destroy, attract, remove, escape, forget, relax,…

Ngoại lệ [động từ có trọng âm 1]: promise, realize, listen, follow, offer, open, happen, answer,…

 

4. A

A. reference /ˈrefrəns/

B. attraction /əˈtrækʃn/

C. advantage /ədˈvɑːntɪdʒ/

D. infinitive /ɪnˈfɪnətɪv/

Trọng âm chính rơi vào vào âm tiết đứng trước các hậu tố: -ence, -ion, -age, -itive

 

5. C

was relaxing => were relaxing

Chủ điểm ngữ pháp: Sự hòa hợp của chủ ngữ và động từ [ bị phân cách bởi mệnh đề]

Chủ ngữ the passengers số nhiều nên was => were

1

 


 

6. A

had => had had

Chủ điểm ngữ pháp: Câu điều kiện loại 3

If had + P2, S + would have P2

 

7. B

to drink => drinking

Chủ điểm ngữ pháp: Cấu trúc đồng dạng

Các động từ nối với nhau bằng liên từ and cùng dạng với nhau.

 

8. A

Thì hiện tại hoàn thành: Miêu tả hành động đã xảy ra được bao nhiêu lần cho tới thời điểm nói. Trạng từ chỉ thời gian: today, this week, this year,…

 

9. C

keep on good terms with sb = keep a good relationship with sb: giữ mối quan hệ tốt với ( ai đó)

be on good terms with sb = have a good relationship with sb

 

10. D

enough + noun: đủ ( cái gì đó)

Confidence(n): sự tự tin

Một số thí sinh trượt bài thi nói bởi vì họ không có đủ sự tự tin.

 

11. D

be popular with sb = be liked/ enjoyed by a large number of people: được nhiều người yêu thích/ phổ biến

Huấn luyện viên mới của chúng tôi được cả đội yêu mới.

 

12. A

keep up with sb/ sth = to do whatever is necessary to stay level or equal with sb/ sth: bắt kịp/ đuổi kịp ai đó

hay vật gì

 

Đừng đi nhanh quá! Tôi không theo kịp bạn.

1

 

Có thể download miễn phí file .doc bên dưới

Đề thi thử môn Tiếng Anh có lời giải chi tiết (Đề số 3)

Đăng ngày 8/8/2017 5:32:27 AM | Thể loại: Tiếng Anh 12 | Lần tải: 20 | Lần xem: 0 | Page: 1 | FileSize: 0.14 M | File type: doc
0 lần xem

đề thi Đề thi thử môn Tiếng Anh có lời giải chi tiết (Đề số 3), Tiếng Anh 12. . nslide giới thiệu đến các bạn tài liệu Đề thi thử môn Tiếng Anh có lời giải chi tiết (Đề số 3) .Để giới thiệu thêm cho các bạn nguồn thư viện tham khảo phục vụ cho công tác giảng dạy, học tập và nghiên cứu khoa học, trân trọng kính mời đọc giả đang cần cùng tham khảo , Thư viện Đề thi thử môn Tiếng Anh có lời giải chi tiết (Đề số 3) thuộc chủ đề Tiếng Anh 12 được giới thiệu bởi thành viên Huy Nguyễn Quang tới mọi người nhằm mục đích nghiên cứu , thư viện này được giới thiệu vào chủ đề Tiếng Anh 12 , có 1 page, thuộc file .doc, cùng chuyên mục còn có Đề thi Tiếng Anh Tiếng Anh 12 ,bạn có thể download free , hãy chia sẽ cho mọi người cùng học tập ĐỀ ĐÁNH GIÁ NĂNG LỰC (Đề thi có 50 câu / 8 trang) KÌ THI TRUNG HỌC PHỔ THÔNG QUỐC GIA NĂM 2017 Môn: TIẾNG ANH Thời gian làm bài: 60 phút, ko kể thời gian phát đề   Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions,còn cho biết thêm Question 1: A, kế tiếp là serves B, nói thêm

https://nslide.com/de-thi/de-thi-thu-mon-tieng-anh-co-loi-giai-chi-tiet-de-so-3.6c2u0q.html

Sponsor Documents